Skip to main content

Blog Blauwe Zone

Blog Blauwe Zone

29 mei 2024
blauwe-zone-banner.png

De Blue Zone Buzz

De Blue Zone regio's, waar de oudste mensen ter wereld wonen,hebben de aandacht getrokken van gezondheidsliefhebbers en de media. Op de wereld zijn vijf Blue Zones: in Italie, Japan, Californie, Costa Rica en Griekenland. Met sociale en traditionele media die vol staan met Blue Zone-recepten en zelfs bekende persoonlijkheden die het concept omarmen, is het duidelijk dat het Blue Zones-dieet meer is dan een voorbijgaande trend.

Wat is het Blue Zone Dieet 
In de Blue Zones zijn de voedingsgewoonten eenvoudig maar effectief - plantaardig, van eigen bodem en vergezeld van een dagelijkse slok wijn. Hoewel er geen definitief Blue Zone-dieet bestaat, zijn er opvallende overeenkomsten met de manier waarop mensen die langer leven eten.

  • Verse, zelfgekweekte producten zoals noten, volkoren granen en linzen worden in overvloed gegeten, maar bonen zijn de belangrijkste ingrediënt. Van favabonen in Sardinië tot sojabonen in Okinawa.
  • Zuurdeeg en volkoren brood worden gemaakt van granen zoals rogge, tarwe en gerst en vers gebakken.
  • Zuivelproducten zoals yoghurt en kaas zijn meestal gemaakt van geiten- of schapenmelk. Plantaardige oliën zijn te verkiezen boven dierlijke vetten, waarbij olijfolie bovenaan de lijst staat.
  • Vlees en vis worden met mate geconsumeerd, behalve in de adventistische gemeenschap, en niet als belangrijkste ingrediënt op het bord.
  • Dranken beperken zich meestal tot thee, koffie, water en wijn. De gemeenschappen die alcohol toestaan, drinken 1 of 2 glazen wijn per dag. 

Geïnspireerd door de seizoenen, omarmen de liefhebber van dit dieet de culinaire benadering 'Good Life'. 

Het voordeel van het leven in de blauwe zone 
Onlangs is Singapore officieel gecertificeerd als de 6e Blue Zone, een bewijs van de succesvolle combinatie van veranderingen in levensstijl en een lang leven. Deze benoeming benadrukt de toewijding van Singapore om een ontwikkelde Blue Zone te creëren door verbeteringen aan te brengen in de gezondheidszorg, huisvesting en voeding. Deze verbeteringen hebben een vitale rol gespeeld in het verhogen van de gemiddelde levensverwachting van 72 naar een indrukwekkende 84 jaar sinds 1980.